Батьківщиною помаранчі вважається Південно-Східна Азія. Дикоросла рослина, на жаль, у сучасному світі можна знайти вкрай рідко.

Культивацією цієї рослини займаються Латинська Америка, острови Вест-Індії, США, Ізраїль. Відомо, що помаранча був привезений арабами з Індії ще в 1200 році. Дерево помаранчі відносно невелика у висоту може досягати висоти до десяти метрів. Плоди помаранчі захищають гілки, оснащені гострими колючками. Цвіте ця рослина великими пахучими квітками. Пелюстки квіток мясисті, також мають у собі ефірну олію. Період цвітіння помаранчі весна, приблизно квітень-травень. Абсолют неролі пахне яскравим ароматом квітів, має оранжевий або темно-коричневий колір, за консистенцією це вязка рідина. При цьому ефірне масло неролі має блідо-жовтий колір, або може бути зовсім безбарвне. Аромат в олії дуже легкий, теж квітковий. До складу ефірної олії неролі входять ліналілацетат, линалол, неролідол, лимонен та інші корисні речовини.

Походження слова неролі має цікаву історію. Найчастіше ефірні олії називають імям того рослини, з якого масло виготовлено. Але у випадку неролі справи йдуть інакше. За легендою імя маслу дала графиня Неролі.

Це була італійська принцеса Анна Марія Орсіні. Ця графиня просто обожнювала це масло. Вона просочувала ароматом неролі всі свої речі і речі, а також завжди додавала його в аромаванни. Принцеса розповсюджувала чудовий аромат, і це викликало заздрість у багатьох жінок. Навіть рукавички були просочені маслом неролі. Завдяки цьому аромат помаранчі став шалено популярний серед аристократів Італії. Однак менш забезпеченим жінкам цей запах був не по кишені. Адже для виготовлення 800 грам цього масла потрібно використовувати цілу тонну пелюсток помаранчі! Ця причина визначила таку високу ціну для масла. Запамятайте це і використовуйте, коли будете купувати масло. Якщо вам пропонують дешеве масло, значить це підробка. Вибирайте тільки те, що дорожче, інакше будете дуже розчаровані. Ще абсолют і масло неролі можна отримати з квітів солодкого апельсина, але вони рідше використовуються в ароматерапії з-за того, що якість набагато нижче.

Властивості масла неролі і його вплив на психічну сферу

Ефірне масло неролі в першу чергу стане в нагоді тим, що погано спить по ночах або страждає безсонням. Воно чудово допомагає при невротичних і астено-депресивних станах. Заспокійливо діє на тих, хто схильний до частої істерії, паніці, а також при відчутті сильного страху. Масло неролі піднімає настрій, виводить зі стану пригніченості, відчаю, підтримує у разі занепаду душевних сил.

Неролі допомагає людині знайти спокій, надає впевненості у своїх силах, а також допомагає позбутися від депресивного настрою і туги.

Косметичний ефект ефірного масла неролі

Це масло є одним з кращих косметичних засобів. Якщо ви будете регулярно використовувати його, то шкіра стане більш пружною, молодий. Шкіра відновлюється, а зморшки розгладжуються. Крім усього, ефірне масло неролі ефективно для будь-якого типу шкіри. У разі, якщо шкіра схильна до жирності, то масло стабілізує роботу сальних залоз, очищає від акне, а також знімає різні запалення. Якщо шкіра суха і стомлена, то неролі глибоко зволожує та живить її. Надає чудовий омолоджуючий ефект на вялу і зрілу шкіру, заспокійливо діє на подразнену і чутливу.

З-за судинорозширювального, заспокійливого і антисептичної дії це масло допомагає при екземі, дерматозі, акне, целюліті, запаленнях та інші проблеми шкіри. Воно підходить для щоденного догляду за шкірою. Застосовуючи це масло, ви помітите, що значно покращився колір обличчя, шкіра звільнилася від подразнень, прищів, куперозу, стресових плям, шрамів, зморшок, вугрової та герпетичної висипки, екземи. Ефірне масло неролі має відновлюючу впливом на шкіру, а також активізує ріст нормальних здорових клітин. Масло неролі корисно і для волосся. Воно перешкоджає випаданню волосся, робить його більш еластичним і сильними.

Застосування масла неролі у ванні і аромалампі

Для того, щоб створити розслаблюючу атмосферу, вам знадобиться 4-7 крапель масла неролі на 15 квадратних метрів. Якщо у вас безсоння, істерія, нервове напруження, депресія, паніка, або вяне шкіра, то рекомендується додати у ванну 3-7 крапель олії неролі. Для виведення людини зі стану шоку можна робити наступну суміш: 3 краплі масла троянди, 10 мл олії жожоба і 4 краплі олії неролі. Цією сумішшю потрібно розтирати сонячне сплетіння, живіт і віскі.

Застосування ефірного масла неролі для масажу і компресів

Суміш для масажу наступна: 15 г рослинної олії, 5-6 крапель неролі. Для компресу вам знадобиться 500 мл теплої води, додати туди 1 краплю олії герані, 2 краплі неролі. Змочіть рушник у цій воді і накладіть на обличчя.

Ефірне масло неролі корисно не тільки для застосування в косметичних цілях. В цілому воно діє укрепляюще на організм, сприяє зміцненню судин, знімає головний біль, допомагає системі травлення, стабілізує роботу ендокринної системи, а також з-за антивірусної дії добре допомагає при грипі та герпесі. Якщо жінка страждає від ПМС, то це масло буде як не можна до речі.

Познайомтеся ближче з властивостями цього чудового олії. Але краще не використовувати ефірна олія неролі, якщо у вас є необхідність бути з ясною головою, зосередженої, сконцентрованою, так як це масло розслабляє.

Автор: Воронецький Олег Володимирович
  • 08:00, 11 травня 2011
  • 13308
  • Коментувати

    Свежие записи: