Застосування ланоліну

Ця речовина є одним з найважливіших ираспространенных складових частин мазевых основ, особливо це стосується основэмульсионного типу. Крім того, він міститься в пластирах, клейких повязках илиниментах. Також ланолін використовують у косметично-парфумерної промисловості та інших сферах народного господарства. Вмедицине це речовина цінують як основу для різного роду мазей, а також смягчаютим шкіру, якщо змішати ланолін і вазелін в рівних кількостях.

Очищений, чистыйланолин виробляють для годуючих жінок. Його застосовують місцево, він отличнопомогает загоєнню тріщин на сосках і попереджає їх появу. Ще одинплюс таких мазей, що його не потрібно змивати перед годуванням малюка, тому що він абсолютно нешкідливий для немовлят.

На соску знаходяться залози Монтгомері, которыевырабатывают секрет, це речовина змащує ареоли і не дає рости вреднымбактериям. Якщо дуже часто мити соски милом, то цей секрет пропадає і ареоли стають сухими і розтріскуються.Рекомендують змазувати соски грудним молоком, однак якщо вони пораженымолочницей, то цей спосіб не підходить. Крім того, зазвичай в таких случаяхназначают крему і мазі з неприємним запахом, які ні в якому разі нельзябрать в рот дитині. А ось з ланоліном ви можете лікувати соски і годувати малышаодновременно.

Властивості ланоліну

Ланолін – це вязка маса буро-жовтого кольору. Егоотличие від інших восків в тому, що він має високий вміст стеринів, у тому числі і холестерину. Він отличновпитывается в шкіру і виявляє помякшувальний ефект. На вигляд ланолін дуже густий ивязкий, він може бути або бурувато-жовтого або жовтого кольору, більш того, онимеет своєрідний запах і плавиться при температурі 36-42 градуси.

Властивості ланоліну за своїми показниками близькі до жиру, який вырабатываетсякожей людини. Найцінніша властивість цієї речовини виражається егоспособностью емульгувати до 140% гліцерину, до 180-200% води иприблизительно до 40% етанолу – і все це від власної маси з образованиемэмульсий типу масло/вода.

Навіть за умов великого діапазону температур ивлажности ланолін здатний зберігати всі свої фізичні показники вязкість. Фахівці довели, що він може утримувати в два рази більше води,ніж важить сам і при цьому він не втрачає своєї вязкості. Якщо небольшоеколичество ланоліну додати до вуглеводнів і жирів, то це різко збільшить ихспособность змішуватися з водними розчинами і водою. Більш того, этавозможность зумовили його широке застосування в складі липофильно-гидрофильныхоснов.

Хімічний склад ланоліну

Хімічний склад ланоліну настільки складний, що егодо цих пір ще не вивчили і не зясували. Але здебільшого він представляетсобой масу поєднання вищих жирних кислот (пальмітинової, міристинової,церотинової та ін) зі складними ефірами високомолекулярних спиртів(изохолестерина, холестерину та ін) і вільними високомолекулярними спиртами.Якщо подивитися на ланолін в хімічному співвідношенні, то він стійкий прихранении, інертний і нейтральний.



Отримання ланоліну

Як вихідна сировина береться вовняний жир, которыйизвлекают з промивних вод, коли проводять первинну обробку овечої шерстина вовномийних фабриках. В процесі промивки вовни гарячою водою з додаванням лугу утворюється емульсійна рідина, яка містить жири(неомыленные і омилення), воскоподобные речовини (що містять ланолін),білково-слизові, фарбувальні і інші різного роду неприємно пахнуть изагрязняющие речовини.

Коли відбувається центрифугування, спливає шар, которыйпотом відокремлюють, це і називається сирої ланолін або вовняний жир. Після этогопроизводят сам ланолін, для цього потрібно провести шість операцій: вовняної жирнужно розплавити, після цього окислити його, далі окислений жирнейтрализуется, сушиться, фільтрується і готовий ланолін непосредственнофасуется.

Применениеланолина в косметиці

Навіть не дивлячись на те, що ланолін має такойнеприятный запах, він широко використовується в косметології. І в цьому немає нічого дивного, тому що этовещество є одним з найбільш питающихи найефективніших жирів, які відмінно зволожують, живлять і смягчаюткожу. Більше того, кошти з вмістом ланоліну здатні захищати шкіру отнеприятных факторів і несприятливих впливів навколишнього середовища.

Своїми чудовими, поживними і увлажняющимисвойствами ланолін зобовязаний своїй здатності поглинати і утримувати в собі огромноеколічество вологи. Таким чином, він проникає глибоко в шкірні покриви і крім того що насичує шкіру вологою, він оберігає її від зневоднення на длительныйсрок часу.

Якщо застосовувати ланолін постійно, тоді у вас невозникнет ніколи проблем з еластичністю і мякістю шкіри, більш того, у васусилится регенерація нових клітин.

Раніше вже було сказано, що ланолін нагадує кожныйжир людини, тому найчастіше його застосовують як основу для поживних иувлажняющих кремів, особливо якщо це призначається для вянучої і сухойкожи. Крім того, це засіб в кремах виступає у вигляді консерватора.

У чистому вигляді застосовувати ланолін ні в якому разі несоветуется, тому що він може закупорити пори і тим самим ограничитьпоступление кисню в шкіру. Більш того,ланолін в чистому вигляді по своїй текстурі дуже вязкий і змастити шкіру будетдовольно непросто.

Є в цій жирообразной масі і недолік,який проявляється він у тому, що ланолін є алергенним інгредієнтом вкосметике, тому він може викликати висипання на шкірі і різні почервоніння.Проте одного разу був проведений дерматологічний аналіз, де зясовували взаимодействиеланолина з шкірою, в ньому брали участь 1048 людей і лише 12 чоловік пожаловалисьна алергічну реакцію.

Незважаючи на це, перш ніж купувати ииспользовать косметику з вмістом даної речовини, слід предварительнона невеликій ділянці шкіри зробити невеликий тест, наприклад, на шкірі руки, немноговыше запястя, з внутрішньої сторони.

Безводний ланолін можна застосовувати для приготовлениямасок в домашніх умовах. Нижче ви побачите деякі прості рецепти.

Маски изланолина

Візьміть пів-ложки безводного ланоліну, дві ложкичистой води, перемішайте і залиште на деякий час, поки ланолін не впитаетвсю воду у себе. Поки це будетпроисходить, свіжий огірок натріть на тертці, вам знадобиться пів-ложки. Теперьтщательно розітріть ланолін і огірок. Суміш, яка у вас вийде, наложитена обличчя на пятнадцять хвилин. Після цього змочіть ватяний тампон в молоці илиогуречном соку і зніміть маску. Не вмивайтеся.

Така маска відмінно підійде для сухої шкіри, вона еенемного освітлить і зробить пігментні плями і ластовиння менш помітними.

Вам знадобиться одна ложка води і пів-ложки ланоліну,змішайте і дайте ланоліну увібрати в себе воду.

Далі додайте три ложкисвежевыжатого грейпфрутового соку і пів-ложки меду. Ретельно все перемешайтеили ще краще збийте міксером і відправте маску на обличчя на десять-пятнадцатьминут. Після цього змочіть ватяний диск втеплой воді, зніміть суміш і вмийтеся холодною водою. Ця маска тонізує шкіру, що вяне.

Такий рецепт маски також допоможе шкірі, що вяне, онатонизирует і освіжає.

Візьміть пів-ложки ланоліну і ложку води, пустьланолин вбере воду. Після цього додайте три-чотири ложки свіжовичавленого сокатаких ягід і фруктів, наприклад, абрикос, яблуко, чорна смородина, черешня,диня, аґрус, грейпфрут, брусниця і пів-ложки вівсяної муки. Гарненько всеразотрите і відправте на обличчя на пятнадцять-двадцять хвилин, а потім умойтесьподогретой водою.

Якщо у вас неполучается приготувати ланолиновые маски з-за того, що вони виходять оченьвязкие, тоді попередньо ланолін расплавляйте на водяній бані, а потім ужесмешивайте з водою і іншими інгредієнтами. А коли вже додасте всекомпоненты, знімайте з лазні і збивайте міксером суміш або ж гарненько еерастирайте.

Автор: Косенко Ангеліна
  • 11:49, 16 березня 2013
  • 198303
  • Коментувати

    Свежие записи: